Gebruikersbijeenkomst RDNAPTRANS™2018

15 November 2019

Op 23 januari organiseren we een gebruikersbijeenkomst voor RDNAPTRANS™2018, de nieuwe officiële en nauwkeurige transformatie tussen RD, NAP en ETRS89. Geef u alvast vrijblijvend op: https://rdnaptrans.eventbrite.com/.

Nieuwe officiële en nauwkeurige transformatie tussen RD, NAP en ETRS89

Eenduidige coördinaten zijn belangrijk voor het kunnen combineren van geografische informatie. Voor het omrekenen tussen Nederlandse RD-coördinaten met NAP-hoogte en Europese ETRS89-coördinaten is RDNAPTRANS™ is de officiële en nauwkeurige coördinatentransformatie. Deze transformatie is nu bijgesteld op basis van nieuwe metingen en modellen. De nieuwe versie heet RDNAPTRANS™2018 en gebruikt een praktijkstandaard, waardoor deze door meer software toegepast kan worden. Naast oude versies zijn er namelijk ook minder nauwkeurige transformaties in gebruik. Daarom is er een Validatieservice beschikbaar gemaakt. De naam RDNAPTRANS™ geeft aan dat de juiste transformatie gebruikt is, want alleen software die de transformatie volgens de Validatieservice 100%-correct toepast krijgt toestemming om deze merknaam te gebruiken.

 

Tot 1 oktober 2020 mag de oude versie RDNAPTRANS™2008 nog gebruikt worden om iedereen voldoende tijd te geven over te stappen op de nieuwe versie. De verschillen tussen RDNAPTRANS™2008 en RDNAPTRANS™2018 zijn binnen de bestuurlijke grenzen van Nederland kleiner dan 1 cm horizontaal en 2,5 cm verticaal. Voor de meeste gebruikers zal door elkaar gebruiken van de twee versies in de overgangsperiode niet tot problemen leiden.

 

Meer informatie is te vinden op de pagina Coördinatentransformatie