GNSS-data en coördinatentransformatie voor de BES-eilanden

Door de invoering van de Kadasterwet BES op 1 januari 2021 is de NSGI-partner Kadaster ook verantwoordelijk voor de geodetische infrastructuur van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden). De NSGI adviseert en assisteert de lokale Kadasterkantoren bij beheer en vernieuwing van de geodetische infrastructuur op de eilanden. Daarom verstrekken we de data van lokale GNSS-stations in ons GNSS-datacentrum en publiceren we de transformatie tussen de coördinatenstelsels van de eilanden en het internationale coördinatenstelsel ITRS.

GNSS-data

Sinds 1 januari 2023 is de data van de lokale GNSS-stations BONK00BES, SEUS00BES en SABY00BES als real-time streams en in bestandsvorm voor iedereen vrij beschikbaar in ons GNSS-datacentrum.

BESTRANS2020

De officiële coördinatentransformatie BESTRANS2020 beschrijft de relatie tussen de stelsels van het driehoekspuntennet (DPnet) van ieder van de BES-eilanden en het International Terrestrial Reference System (ITRS). Voor St. Eustatius en Saba is een tijdsafhankelijke 3D transformatie opgenomen. De transformatie voor Bonaire wordt toegevoegd zodra we genoeg metingen hiervoor hebben.

Meer informatie

•    Lees meer over het GNSS-datacentrum
•    Bekijk de pagina BESTRANS